Wat is een Network Attached Storage (NAS)?

geplaatst in: Hardware | 0

Altijd bij uw bestanden kunnen, waar u ook bent? Zou u op vakantie uw foto’s willen uploaden en bij u eigen muziek kunnen? Dan is een NAS wellicht iets voor u! Een NAS is een externe harde schijf die verbonden is aan een thuisnetwerk. Een opslagplaats waar al uw bestanden centraal staan en waar u altijd bij kunt als u verbonden bent met het internet.

Wat is een Network Attached Storage (NAS)?

Een Network Attached Storage (NAS) is vergelijkbaar met een gewone harde schijf. Het grote verschil is dat de NAS aangesloten is op het thuisnetwerk. De NAS staat gewoonlijk in de buurt van de router en is hiermee verbonden door middel van een netwerkkabel. Als de NAS aangesloten is kunt u hier vervolgens bestanden opzetten, bekijken en vanaf halen via uw computer, laptop, telefoon of tablet.

Waarom een NAS?

Het handige aan een NAS is dat u vanaf bijna elke locatie met een internetverbinding bij uw bestanden kunt. Zit u op de bank bij vrienden? Bent u op vakantie en wilt u graag de opslag van uw telefoon leeg maken? Dan is de NAS gewoon beschikbaar en kunt u al uw bestanden probleemloos uploaden, downloaden of bekijken.

Hoe gebruik ik een NAS?

Een NAS is over het algemeen vrij gemakkelijk in gebruik. Via de webbrowser kunt u hem bedienen. U kunt allerlei programma’s installeren om de functionaliteit van de NAS uit te breiden. Het ingewikkelde aan de NAS is het installeren van het apparaat op uw netwerk. U zult de NAS met een netwerkkabel moeten verbinden met uw router. Vervolgens moet u de bijbehorende software installeren om gebruik te kunnen maken van uw NAS. Een leuk klusje voor de één, een opgave voor ander. Mocht u hulp willen bij het installeren van uw NAS dan kunt U hier een afspraak maken met een student.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een NAS?

Het is belangrijk te kijken naar wat u graag zou willen en daar vervolgens uw keuze op aan te passen. Het heeft namelijk geen zin om meer te betalen voor functionaliteit die u toch niet gaat gebruiken. De meest populaire merken zijn Synology, QNAP en Netgear, u kunt in uw zoektocht het beste bij deze merken beginnen.

● Opslag: Een NAS is een opslagapparaat en bij elk opslagapparaat is het belangrijk hoeveel bestanden er op kunnen.

● Backups: Uw data is kostbaar. Het is daarom belangrijk om na te denken over de mogelijkheid om uw NAS automatisch een backup te laten maken. Een automatische backup kan periodiek ingesteld worden. Dit is alleen mogelijk als er twee harde schijven in de NAS aanwezig zijn.

● Aansluitingen: Kijk goed naar de aansluitingen van de NAS, deze kunnen extra functionaliteit bieden. Zo zijn er modellen die naast de standaard netwerkaansluiting, ook beschikken over WiFi, USB, e-sata of firewire.

● Snelheid: Het is prettig als de foto’s en video’s snel op uw opslagapparaat staan. Dit is waar de instapmodellen te kort schieten. Deze modellen hebben vaak een schrijfsnelheid van 10 tot 15 MB/s, dat is nog niet eens half zo snel als een standaard USB-stick. Als u van plan bent grote (aantallen) bestanden te kopiëren is het de moeite waard te investeren in wat extra kracht!

● Gebruik: Hoe de NAS in gebruik wordt genomen is minstens net zo belangrijk als alle bovenstaande punten. U zult namelijk vaak bestanden van en naar het apparaat sturen. De beste manier om erachter te komen of het model wat u op het oog heeft prettig werkt is leren van de ervaring van anderen. Er zijn voor de meeste modellen beoordelingen te vinden die de voor- en nadelen van het model uitlichten.

Het aanschaffen van een NAS is niet zomaar iets en het is daarom belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig? Welke mogelijkheden wil ik? Werkt het allemaal wel bij mij thuis? Allemaal terechte vragen! Vindt U het nog lastig om een keuze te maken? Vraag een student om hulp bij het uitkiezen van de NAS die het beste bij U past! Uw Computerstudent heeft studenten die gespecialiseerd zijn in NAS, zij helpen u graag met uw aanschaf en installatie.