De geschiedenis van de computer

geplaatst in: Computers | 0

Je kent ze wel. De meeste mensen hebben er zelfs meer dan één in huis. Meestal hebben ze dan een dun scherm, een draadloze muis, een toetsenbord en een kastje. Als je een Apple computer bezit, dan heb je waarschijnlijk een groot dun scherm, een draadloze muis en een dun klein toetsenbord. Iets wat we tegenwoordig heel normaal vinden. Maar hoe zagen de eerste computers er uit, hoe is het ontstaan en hoe ging het in zijn werking?

De jongeren van nu kunnen het zich moeilijk voorstellen hoe het leven was zonder alle automatisering die we nu zo gewend zijn. Het is ontstaan doordat mensen hulpmiddelen nodig hadden bij berekeningen die niet gemakkelijk uit het hoofd konden worden gemaakt. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de computer een snelle ontwikkeling door. Toen ontstonden de eerste werkelijke computers. Ze hadden het bijvoorbeeld nodig voor het berekenen bij het afvuren van kanonnen, zodat ze beter konden richten, of voor het decoderen van berichten van de vijand. Ze konden toen alleen geen gegevens invoeren of programma’s installeren, omdat ze nog niet iets hadden als een harde schijf.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de computer verder en werd het populairder in het zakenleven. De eerste computer werd in 1952 in Nederland geïntroduceerd en het heette ARPA 1. Vanaf de jaren ’70 kwamen de computers ook op de markt en was het voor iedereen verkrijgbaar. De computers van toen zagen er toen ook anders uit. Ze waren destijds dik en zwaar, heel wat anders dan de computers van tegenwoordig.

In de jaren ’80 werd het design van computers steeds belangrijker. Dit hebben we te danken aan Steve Jobs, het gezicht van Apple, en grotendeels verantwoordelijk voor de eerste Apple (MacIntosh) computer.

 

Geef een reactie